in ,

Anneler ve babalar bir araya geliyor: Öğrenirken çocuğunuzu daha iyi tanımanıza yardımcı olacak 8 zeka türü

Anneler ve babalar bir araya geliyor: Öğrenirken çocuğunuzu daha iyi tanımanıza yardımcı olacak 8 zeka türü




Zeka seviyesi, zeka testlerinden geçme dün olduğu gibi bugün de insanlığın ilgisini çekiyor. Çoklu zeka kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından geliştirilmiştir. Peki zeka nedir? Tek tip zeka mı var? Bir kişi matematikte güçlü değilse, o zaman akıllı değil mi?

Çoklu zeka kuramı 1983 yılında Harvard Üniversitesi’nden gelişim psikoloğu. Howard Gardner Geliştirilen bu teoriye göre 8 farklı zeka türü vardır. Çoklu zeka kuramına göre zeka türleri; sözel/dilsel zeka, mantıksal/matematiksel zeka, kinestetik zeka, içsel zeka, doğal zeka, müziksel/ritmik zeka, görsel/mekansal zeka, sosyal zekadır.

Bu yazıda çoklu zeka kuramına göre, zeka türleri Özellikle öğrenciler aracılığıyla belirli bir zeka türüne sahip kişiler hakkında bilgi verdikten sonra nasıl iletişim kurabiliriz? Eğitim keşfetmek istedik.

Temel bilgilerle başlayalım: Çoklu zeka nedir?

Bazı bilim adamlarına göre zeka öğrenme yeteneği, Kimilerine göre çevreye uyum sağlama yeteneği, kimilerine göre ise akıl yürüterek sonuç çıkarma yeteneği olarak tanımlanır. Klasik zeka teorileri, zekayı sınıflandırmada mantıksal ve sözel zekaya dayanıyordu. O zaman boole (IQ) ve duygusal zeka (ekolayzer) oldu. Çoklu zeka kuramı buna bir tepki olarak doğmuştur. Her birimiz farklı yeteneklerle doğarız. Howard tüm bu yeteneklere zeka adını verdi. 8 alt grup Çoklu zeka kuramını oluşturmuş ve zekaya bakışını değiştirmiştir.

Çoklu zeka kuramının genel özellikleri

  • Zekanın genetik bileşenleri olmasına rağmen zeka potansiyeli geliştirilebilir, geliştirilebilir ve değiştirilebilir.
  • Zeka, durumlar karşısında ortaya çıkan bir ifadedir. bir davranış kalıbıdır. Bu nedenle hesaplanamaz.
  • senin zekan birçok bileşen ve çeşitli şekillerde gösterilebilir.

1. Sözel/dilsel zeka

çocuk kitap okuyor

Bu tür zekaya sahip insanlar uzun hikayeler ve anekdotlar anlatmayı severler. Kitap okumayı severler. Dinleyerek öğrenmeyi de severler. Kelimelerle arası çok iyidir. Hangi kelimeyi nerede kullanacaklarını çok iyi bilirler. Dilin gramer yapısına ve işlevlerine son derece duyarlıdırlar. seslere; Kelimelerin telaffuzuna, vurgusuna ve anlamlarına dikkat ederler. dil zekası olan insanlar okurken, yazılı olarak ve iyi hatırlıyorlar. Meslek grubu olarak yazar ve gazetecilere örnek verebiliriz.

Bu zekaya sahip öğrencilere şiir, masal, öykü, kısa oyun veya makale yazma gibi görevler verilebilir. Ayrıca, öğrenciler günlük tutmakÖğrenciler röportajlar, tartışmalar ve mektup yazmaya motive edilebilir.

2. Mantıksal/matematiksel zeka

Matematik

Çoklu zeka kuramına göre ölçmeyi, hipotez kurmayı ve kanıtlamayı seven insanlar bu zeka türüne sahiptir. Mantıksal/matematiksel zeka, bilimsel hipotezleri sınıflandırma, tahmin etme, önceliklendirme ve ilişkilerin neden ve sonuçlarını anlama yeteneğini içerir. matematik, fizik Bu tür bilim dallarıyla ilgilenen bilim adamları, bu tür zekaya sahip yetişkinlere örnek gösterilebilir.

Bu zekaya sahip öğrenciler sınıflandırmayaÖğrenciler, konular için bir zaman çizelgesi oluşturmak, şifreler bulmak, karşılaştırmalar yapmak, anahtar kelimeleri belirlemek veya diyagramlar çizerek bir problemi çözme adımlarını göstermekle ilgilenebilirler.

3. Görsel/Mekansal Zeka

Tablo

dünya 3 boyutlu görselleştirilebilir. görsel-uzaysal zekaya sahip kişiler; yer, zaman, renk, Çizgiler, şekiller, şekiller ve desenler gibi fenomenlere ve bu fenomenler arasındaki ilişkilere son derece duyarlıdırlar. Mimar, mühendis, satranç oyuncusu, sanatçı, denizci, pilot gibi meslekler görsel-mekansal zeka ile çalışan mesleklerden sadece birkaçıdır.

Bu tür zekaya sahip öğrenciler aşağıdakileri yapmaya motive edilebilir: çizgi film çizhikayeleri veya notları boyama, hikaye çizme, söylenenleri veya okunanları çizme, farklı renklerle metnin altını çizme ve bir zihin haritası kullanma.

4. Müzikal/ritmik zeka

Müzik

sesler ayrım, ritim, melodiyi Uygun kulak ve kompozisyon becerileri bu zeka türünde bulunur. Bu zeka türü; Bu, müzikal temaları, ritimleri duyabilen ve ayırt edebilen ve en gelişmiş müzik biçiminde müzik icra edebilen veya besteleyebilen kişileri içerir.

Bu tür zekaya sahip öğrenciler şu etkinlikleri yapmaya motive edilebilirler: Müziğin neden olduğu duyguları ifade etme, çocuk şarkıları okuma, bir ritim yaratilgili veya benzer bir temaya sahip şarkılar bulun, ilgili müzikleri dinleyin, mırıldanın, şarkı söyleyin, enstrümanları ve enstrüman seslerini kullanın.

5. Kinestetik zeka

tiyatro

Bu zeka türünün tüm vücut hareketleri ve el hareketleri ile ilişkili olduğu söylenir. Vücut hareketlerini kontrol etme ve yorumlama, fiziksel nesnelerle ve vücut ve akıl Aralarında uyum yaratmakla ilgili. Dansçılar, sporcular, cerrahlar bu yeteneğe sahip olanlar arasındadır.

Bu tür zekaya sahip öğrenciler aşağıdaki etkinlikler için motive edilebilir: seyahat etme, harfleri vücutla gösterme, heykel yapma, nesneleri kesme ve yapıştırma, taklit etme, taklit etmekfiziksel egzersiz, dans, İnsan grafiklerini kullanan eskizler gibi dramatik sanat fırsatları yaratmak.

6. İç zeka

kendini bil

Çoklu zeka kuramına göre kendinizi, nasıl hissettiğinizi ve ne istediğinizi biliyorsanız bu zeka türüne sahip olabilirsiniz. kişilikler kendini tanımaKişinin güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olması bu zekanın bir özelliğidir. İçsel zekanın ilgi alanları, kendini tanıma, kendini anlama, kişinin iç dünyasıyla ilişki kurma yeteneğidir. Bu kişiler sanatçı, din adamı veya senarist gibi mesleklere yönelebilirler.

Bu tür zekaya sahip öğrenciler aşağıdakileri yapmaya motive edilmelidir: Bir komut dosyası yazGünlük tutmak, bir konuyla ilgili düşünce ve duyguları kaydetmek ve çok sayıda iç gözlem.

7. Sosyal zeka

Önder

Sosyal zekaya sahip insanlar, etraflarındakilerin duygularını, ilgilerini, arzularını ve ihtiyaçlarını anlamada, ayırt etmede ve tatmin etmede çok başarılıdırlar. sezgi ve empati yetenekleri güçlüdür. Gardner’a göre bu zeka türü; Bu öğretmenlerde, psikologlarda, satış görevlilerinde, siyasi liderlerde, terapistlerde görülür. Bir çocukta bu zekanın bir göstergesi olarak; genellikle sınıfta ve arkadaşlar arasında liderlik gösterebiliriz. Ayrıca sosyal zekanın gelişmesi kişiye geniş bir çevre, sevilme ve kabul görme gibi avantajlar sağlar.

Bu tür zekaya sahip öğrenciler, hayır kurumlarına üye olabilir, grup çalışmasına katılabilir, birine bir şeyler öğretebilir, bir mektup yaz, Okuduklarını anlatma, konuları özetleme ve yanındaki kişiyle tartışma, empati kurma gibi etkinlikler teşvik edilmelidir.

8. Doğal zeka

doğa

Doğal zekaya sahip olanlar doğaya karşı bir duyarlılık geliştirirler. Toprakla, hayvanlarla ve büyüyen bitkilerle uğraşmaktan zevk alırlar. Bu zeka daha çok tıp, botanik, veterinerlik, tarım, avcılık gibi meslek gruplarında görülmektedir.

Bu tür zekaya sahip öğrenciler aşağıdaki etkinlikleri yapmaya teşvik edilmelidir: taş, yaprak vb. toplamak, toplamak, doğada vakit geçirmek, bitki yetiştirmek, harflerin telaffuzunu hayvan sesleriyle karşılaştırmak, harfleri hayvanlar veya bitkilerle karşılaştırmak (z) = zebra), doğa fotoğrafçılığını bulun, doğa gözlemitür sınıflandırmasını kullanarak doğa yürüyüşleri yapar.

Source link

What do you think?

Bir yanıt yazın

Sony duyurdu!  İşte God of War: Ragnarök çıkış tarihi

Sony duyurdu! İşte God of War: Ragnarök çıkış tarihi

Instagram katılım sistemi duyuruldu: İçerik üreticileri ücretli olarak katılabilecek

Instagram katılım sistemi duyuruldu: İçerik üreticileri ücretli olarak katılabilecek